Natureza

OVER DE KUNSTENAARS 

Een jaar onderdompelen in de Botanische tuin Kralingen als ‘artist in residence’. Dat deed Mirian Zimmerman. Dit resulteerde in veel experimenten en nieuw werk. Deze opbrengst is het uitgangspunt van wat de expositie ‘Natureza’ gaat worden. Mirian verzamelde kunstenaars om zich heen die de natuur ook als inspiratiebron voor hun werk zien.

Na jarenlang vooral het landschap breed uitgezoomd te hebben geschilderd, is Mirian zich nu gaan focussen op het detail op macro-niveau. Zij is bladvormen gaan onderzoeken en de verschillende manieren om de uitkomsten van dat onderzoek weer te geven. Dat heeft geresulteerd in een variatie van printtechnieken op diverse dragers en dan ook nog met en op natuurlijke materialen. Naast ecoprints, cyanotypie, schilderijen en fotografie toont Mirian in de expositie ook kleine objecten die verwijzen naar de zee. Met lijmdraden, gekleurde inkten, gevonden schelpen en wier duidt zij de zee als ongrijpbaar, duister maar erg spannend en misschien wel als pure kitsch.

Behalve Mirian kunnen we oud-lid Tilly Heijster weer verwelkomen naast Ondine de Kroon, Jeanet Ephraim, Mirjam Bentvelzen en Theo Mastenbroek.

Bij Tilly Heijster manifesteert de natuur zich in het materiaalgebruik. Tilly verwerkt o.a. gesprokkelde takken of stukken stam in combinatie met klei en porselein tot organisch opgebouwde figuren. De gevonden stukken hout blijven Tilly inspireren tot interessante beelden.

Ondine de Kroon zocht eerder vooral inspiratie voor haar portretten, dieren en landschappen in Spanje en Griekenland. Nu zoekt zij het dicht bij huis. De vogels die zij tegenkomt in de wijk Middelland in Rotterdam vertaalt zij in lino. Ondine drukt op hout, zaagt en herhaalt dat. De uitgezaagde delen worden dan weer samengesteld tot reliëfs. De volkstuintjes bij het spoor zijn onderwerp voor ritmische composities in kleurrijke prenten.

Jeanette Ephraïm gebruikt de natuur versus de menselijke maakbaarheid als bron van inspiratie. Zij vertaalt die in organische beelden en tekeningen, die als kunstmatige variaties op de natuur hun eigen verhaal vertellen. Jeanette tekent met diverse materialen en kunststoffen met toevoeging van echte veren.

Mirjam Bentvelzen laat zich inspireren door o.a. drijfhout. De sieraden die zij maakt wil Mirjam er uit laten zien alsof je ze zo zou kunnen vinden tijdens wandelingen in het bos of aan zee. De sieraden zijn als het ware kleine draagbare beeldhouwwerkjes waarvan ieder detail vooraf is uitgedacht. Mirjam maakt gebruik van de verloren was-methode (cire perdu), zodat ieder sieraad uniek en eenmalig is.

Theo Mastenbroek registreert de natuur in vaak abstracte foto’s met tere kleuren. Fotobewerkingen past hij vrijwel niet toe. Theo drukt de foto’s zelf af om de keuze in papier en beeld het beste af te kunnen stemmen. Ook Theo maakt gebruik van printtechnieken als Cyanotype en Bruindruk.