WARM LICHT TIJDENS WINTEREXPOSITIE

De winterexpositie begon 18 december met de expositie ‘WARM LICHT’. Alumni Vormgeving van een aantal academies en RAR Leden toonden  lichtobjecten en objecten gemaakt van warme materialen.  Exposanten: Babs Gottschalk, Moe Kim, Marleen van Haaften Lieske Martens,  Ria Noordermeer, Winnie de Rooij, Mirian Zimmerman en Rosie van Zurk.

OVER DE KUNSTENAARS 
ZITOBJECTEN VAN BABS GOTTSCHALK 

Babs Gottschalk is opgegroeid tussen op maat gemaakte meubels en ondernemerschap. Dit kan natuurlijk ook niet anders als je vader een eigen meubelmakerij aan huis heeft. Het ambacht van meubelmaker is hierdoor met de paplepel ingegoten. Toch is Babs haar eigen weg ingeslagen en op zoek gegaan naar haar eigen stijl en identiteit. Haar vakkennis voor meubelmaker heeft ze verder ontwikkeld op hout- en meubilering college. Gevolgd door de opleiding ‘Arts & Crafts’ op de Willem De Kooning Academie, waar ze zich verder heeft verdiept in het ontwerpen van meubels op maat. Deze combinatie samen heeft ervoor gezorgd dat Babs in haar ontwerpproces vaak start met een grove schets met de hand, welke ze vervolgens driedimensionaal uitwerkt en tijdens het maken verfijnt ze haar ontwerp.
Geborgenheid creëren door structuren in het zitvlak. Het gebruik van zitobjecten in Europa en in de rest van de wereld is verschillend. Dit verschil viel Babs pas goed op tijdens haar reis door India. De bevolking in India kan zonder moeite een comfortabele houding aannemen op de grond.  “Wat gaat er gebeuren als wij westerlingen weer op de grond plaatsnemen?” Dit is een vraag die Babs zich heeft gesteld. Vanuit hier is ze gaan ontwerpen en is er een meubel ontstaan die het gemakkelijker, maar ook zeker comfortabeler maakt om plaats te nemen op de grond. Materiaal : wolvilt, polyether, mdf,  De basis van het object is gemaakt van mdf waarop polyether is verlijmd en vervolgens is bekleedt met wolvilt.

SHADOW SCULPTURES VAN LIESKE MARTENS 

Lieske Martens is bekend als een multidisciplinair ontwerpster.  Lieske houdt zich bezig met het spel tussen licht, schaduw en reflectie. Dit uit zich voornamelijk in een breed materialenonderzoek dat kan worden vertaald naar een functioneel product of autonoom kunstwerk.” “Doordat we in een digitaal tijdperk leven, is er minder aandacht en concentratie voor het waarnemen van onze omgeving. Onze aandacht gaat tegenwoordig al gauw naar onze smartphones. Door de drukke en chaotische maatschappij waarin we leven, is het ervaren van rust en ontspanning erg belangrijk. Dit gegeven is al te vinden door om ons heen te kijken. Hoe kan ik zorgen dat we echt even stilstaan bij de omgeving die we zien? En wat als het kijken een gevoel van ontspanning kan geven?”
‘Shadow Sculptures’ is een project dat in zijn volledige volmaaktheid is wanneer deze in plexiglas gegoten vormen, door zonlicht worden belicht. Doordat dit natuurlijke licht er niet altijd is, ben je er niet zeker van wanneer de ‘Shadow Sculptures’ zich laten zien. Schaduwen hebben naar het idee van Lieske altijd iets magisch en brengen een gevoel van ontspanning met zich mee. De schoonheid en de onvoorspelbaarheid van schaduwen wil zij graag naar voren brengen in haar sculpturen.
De vormen waaruit deze sculpturen bestaan zijn geïnspireerd uit twee basisvormen: de vierkant en de cirkel. Deze wiskundige vormen staan symbool voor zekerheid, logica en perfectie. De harmonie en esthetiek tussen deze twee vormen leiden tot een gevoel van ontspanning en volledigheid bij de toeschouwer.

DE SHAWLS EN KRAGEN VAN RIA NOORDERMEER 

Ria Noordermeer woont en werkt in Oudenhoorn. 17 jaar geleden kwam Ria in aanraking met wol vilten, daarna heeft zij vele cursussen gevolgd. Zij werkt het liefst met wol van het merinoschaap. Dat is zacht, licht en warm. Haar Shawls en kragen worden zo licht mogelijk gemaakt,  vaak op zijde (nunovilt). Daardoor zijn ze zeer dun en heerlijk om te dragen. “3D werk mag iets zwaarder zijn om het na het vilten goed te kunnen vormen tot bijvoorbeeld bloemen, tassen, hoeden maar ook vazen en schalen en sieraden”. Daarnaast probeert Ria ook graag andere schapenrassen uit.  Zoals de Wensleydale, de Gotland en de Zwartbles schapen. “Het vilten is een heel proces waarmee je besmet raakt en je uitdaagt steeds iets meer uit te proberen!”

HET ATELIER  WINNIE DE ROOIJ 

Atelier Winnie de Rooij is een kunst- en ontwerpatelier dat zich focust op hergebruik van materialen. Winnie vertaalt haar belevingswereld in vorm, kleur en materiaal en werkt vanuit haar fascinatie voor materiaal, tactiliteit en structuur. Het liefst werkt ze met textiel, waarvan ze door middel van diverse technieken (wand)kleden van maakt. Haar werk is esthetisch, maar verteld daarnaast ook een verhaal.

LICHT BLAD EN PLASTIC LICHT –  MIRIAN ZIMMERMAN 

Tijdens een jaar AIR in de Botanische Tuin Kralingen heeft RAR-Lid  Mirian Zimmerman zich o.a. bezig gehouden met de diversiteit van de bladvorm. Op stof heeft Mirian middels Cyanotypie diverse bladvormen gedrukt. Voor de tentoonstelling WARM LICHT heeft zij van bedrukte lappen stof een grote hanglamp gemaakt met de titel Licht Blad. Daarnaast is een staande lamp, gemaakt van papier met plastic transfers met de titel Plastic Licht. Te zien van 18 december t/m 22 januari bij Galerie RAR.

FIBER LANDSCAPES  VAN MARLEEN VAN HAAFTEN 

Marleen (Dordrecht, 1994) is een textieldesigner met een focus op poëtisch en minimalistisch design. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van zachte, onbewerkte materialen. Ambacht en duurzaamheid zijn hierbij leidend. In 2017 is ze afgestudeerd in Arts & Crafts aan de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam. Tussen 2017-2020 werkte ze als designer in Dublin, waarna ze naar Groningen is verhuisd. Haar werk is te zien geweest op verschillende exposities in binnen en buitenland, tijdschriften en op tv.
Tijdens haar reizen door Ierland werd Marleen  geïnspireerd door de uitgestrekte, heuvelachtige  landschappen. Met de serie ‘Fiber landscapes’ heeft ze  geprobeerd deze landschappen te vertalen naar textiel design, waarbij alleen gebruik is gemaakt van natuurlijke vezels zoals vlas, bamboe en Ierse alpaca wol. Hier staat de vraag centraal: hoe kunnen we een duurzame relatie creëren met onze producten, en wat is daarin de rol van materiaalkeuze?

HANDGEWEVEN TEXTIEL MET LOWTECH MATERIALEN VAN MOE KIM 

Moe Kim (1993, KR) maakt werk dat een duidelijke relatie houdt met traditioneel geweven stoffen, maar daarmee tevens contrasteert door toepassing van onconventionele middelen zoals licht en geluid. Moe Kim maakt handgeweven textiel waarin ze weeftechnieken met lowtech materialen combineert.
Ze wordt geïnspireerd door haar persoonlijke kijk op hedendaagse sociale en culturele kwesties. Doordat ze opgroeide in de stad Seoul (Zuid-Korea) hebben hightech en kunstlicht altijd een belangrijke rol in haar leven gehad. Om dat gevoel van thuis te creëren, verenigt Kim conventionele ambachtelijke technieken met technologie in haar weefsels.

DE TECHNIEK VAN HET TUFTEN DOOR  ROSIE VAN ZURK 

Het werken met textiel is voor Rosie van Zurk altijd een grote passie geweest. Tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heeft ze geleerd te experimenteren met verschillende technieken om deze vervolgens op een nieuwe manier toe te passen. Voor haar afstudeerwerk heeft Rosie zich verdiept in de techniek van het tuften. Deze techniek wordt gebruikt om vloerkleden mee te maken. Rosie heeft zelf een handmatige tuft-naald ontworpen om de flexibiliteit van het tuften te beïnvloeden. Hierdoor werd het mogelijk om te spelen met de lengte van de steken, draden en lijnen in haar werk