OPEN CALL KONINKLIJKE PRIJS VOOR VRIJE SCHILDERKUNST 2023

Medio oktober 2023 wordt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt door Zijne Majesteit de Koning. Alle in Nederland woonachtige beeldend kunstenaars onder de 35 jaar worden uitgenodigd werk in te zenden voor de 152ste editie van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. 

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is bedoeld om jonge schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. De aanmoedigingsprijs heeft zich in de afgelopen 152 jaar ontwikkeld tot een ware traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Getalenteerde kunstenaars ontvangen bijzondere aandacht en worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

‘Er zijn heel veel prijzen in het culturele veld, maar slechts weinige hebben zo’n lange geschiedenis. Het is een mooie en betekenisvolle traditie die ik héél graag samen met u blijf onderhouden en koesteren’, aldus Zijne Majesteit de Koning in zijn toespraak bij de uitreiking van de Prijs in september 2022. Medio oktober 2023 zal de Koning de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 uitreiken in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Tevens opent daar dan de tentoonstelling met werken van de winnaars en van de overige genomineerden.

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 bestaat uit: Heske ten Cate, Laurie Cluitmans, Esiri Ehrienne-Essi, Natasja Kensmil, Sam Samiee, Maaike Schoorel en Mirjam Westen (voorzitter).Over de prijsDe Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en is daarmee een van de oudste Prijzen voor schilderkunst in Nederland. De Prijs werd uitgereikt aan later toonaangevende kunstenaars, zoals Jan Toorop (1887), Jan Sluijters (1904), Jan Dibbets (1974), Natasja Kensmil (1998) en Raquel van Haver (2018).

 

Inzenden kan t/m 31 maart 2023.Informatie over o.a. deelname staat op www.koninklijkeprijs.nl.