cultureel erfgoed

Regio Art Rijnmond is gehuisvest in het monumentale pand ‘Het Oude Raadhuis” met achter het gebouw het Cachot. 

 

Regio Art Rijnmond is gevestigd in het voormalige oude schoolgebouw aan het Noordeinde 7 in Spijkenisse. In 1885 werd besloten de school af te breken en een gemeentehuis met veldwachterswoning te bouwen. Architect Fop Smit uit Oud-Beijerland maakte het ontwerp en de plaatselijke timmerman en metselaar bouwden het in 1886 voor fl. 2745,00 Het deed dienst tot 1958. De ambtenaren hadden er hun werkplek, vele huwelijken werden er gesloten. In 1930 plaatste de firma Lips een brandkast. Die brandkast is er nog steeds. Onze vereniging is opgericht in 1992 en gebruikt dit gebouw als galerie.

Het oude Raadhuis is een opvallend bescheiden, maar kenmerkend dorps gemeentehuis in de vorm van een eenlaags gebouw met een zolderverdieping onder een schilddak. De gevelopbouw van het witte pand verwijst naar het Hollands classicisme en wordt afgesloten door een gestucte horizontale sierlijst. Op het vlakke gedeelte van de lijst staat vermeld ‘18 GEMEENTEHUIS 86’. Aan de dakrand zijn ornamenten geplaatst die verwijzen naar de Gotiek. De ruimte die er was tussen de huizen is dichtgemaakt en dient nu als onderdeel van de galerie.

Het gemeentehuis werd in 1886 gebouwd op de plek waar zich tot dat jaar de dorpsschool met de ‘raadkamer der gemeente’ bevond. Het is een mooi voorbeeld van een dorps gemeentehuis met een sobere neoclassicistische uitstraling, gesitueerd op een toen redelijk centrale positie aan de dijk vlak bij de bocht waar Noordeinde overgaat in Voorstraat. Het gebouw is opvallend goed bewaard gebleven en de gevel
reflecteert nog goed de bescheiden omvang van het Spijkenisse uit het laatste kwart van de negentiende eeuw; een klein dorp met een bescheiden en overwegend agrarisch en op het water gerichte economie. Het geeft ook een goede indruk van de architectuur van het openbaar bestuur omstreeks 1886.

HET CACHOT
Het cachot achter het gebouw is gemaakt van de resterende stenen van der restauratie van de Dorpskerk in 1933. De restauratie was een werkgelegenheidsproject in de crisistijd. Daarvoor werden dieven en dronkenlappen opgesloten in de kelders van de kerk. Omdat het kerkbestuur dat niet meer wilde toestaan, bouwde de gemeente dit dubbele celgebouw. De inrichting is hetzelfde gebleven. Doordat het niet onderheid is zakt het langzaam scheef richting de boezem.

De Nieuwe Brielse Courant schrijft op 4 april 1950: “Verder werd na toelichting door de voorzitter op voorstel van B en W besloten tot de verhuring aan het rijk van de twee arrrestantenlokalen achter het gemeentehuis voor de tijd van drie jaren, welke worden geacht te zijn ingegaan 1 januari 1948 voor de jaarlijkse huurprijs van fl. 150.00”

Anno nu is het Cachot op afspraak te bezichtigen en werken kunstenaars er in Residence.

CULTUREEL ERFGOED
Vrienden van RAR willen het ideële doel van Regio Art Rijnmond krachtig ondersteunen en helpen mogelijk te maken. Het ondersteunen van RAR met haar missie op het gebied van kunst en welzijn is een ideële doelstelling. De missie is om met hulp van vrienden financiële middelen te verkrijgen waarmee de eigen activiteiten uitgebreid kunnen worden en het pand behouden blijft. Vriend zijn van een cultureel erfgoed waar een kunstenaarsvereniging is gehuisvest, biedt talloze voordelen. Je draagt bij aan het behoud van een cultureel erfgoed zoals het prachtige monument het Oude Raadhuis en het Cachot, tradities en bijzondere verhalen. Door RAR vriend te worden, help je deze waardevolle elementen te behouden.

 

Ook RAR VRIEND worden? lees meer..

Tijdens de Open Monumenten Dag opent RAR haar deuren en met recht want het oude Raadhuis is een opvallend bescheiden monumentaal pand. Het Raadhuis is sedert 1992 geadopteerd door een gezelschap van kunstenaars en wordt daarin ondersteunt door subsidient Gemeente Nissewaard.  Regelmatig exposeren RAR kunstenaars er als vereniging van Regio Art Rijnmond dat hierbij wordt ondersteund door een vijfkoppig bestuur, enthousiaste en betrokken vrijwilligers en twee vaste medewerkers.   

Het voormalige dorps gemeentehuis kenmerkt zich door de vorm van een eenlaags gebouw met een prachtige  zolderverdieping onder een schilddak en bijzonder door de gevelopbouw van het witte pand dat verwijst naar het Hollands classicisme en wordt afgesloten door een gestucte horizontale sierlijst. Ook fraai is het vlakke gedeelte van de lijst waar staat vermeld ‘18 GEMEENTEHUIS 86’. Aan de dakrand zijn ornamenten geplaatst die verwijzen naar de Gotiek. De ruimte die er was tussen de huizen is dichtgemaakt en dient nu als onderdeel van de galerie waar de kunstenaars behalve exposities ook workshops en andere activiteiten organiseren zoals het Kunstcafe.  

RAADKAMER DER GEMEENTE 
Het gemeentehuis is in 1886 gebouwd op de plek waar zich tot dat jaar de dorpsschool met de ‘raadkamer der gemeente’ bevond. Het is een mooi voorbeeld van een dorps gemeentehuis met een sobere neoclassicistische uitstraling, gesitueerd op een toen redelijk centrale positie aan de dijk vlak bij de bocht waar Noordeinde overgaat in Voorstraat. 

Spijkenisse kan trots zijn op  het fraaie gebouw met zijn gevel dat de omvang van het Spijkenisse uit het laatste kwart van de negentiende eeuw reflecteert; een klein dorp, overwegend agrarisch met zijn op het water gerichte economie. Het geeft ook een goede indruk van de architectuur van het openbaar bestuur omstreeks 1886.

Regio Art Rijnmond is een vereniging voor professionele kunstenaars op het gebied van beeldende kunst. Het doel van de vereniging is voor elkaar een plaats van ontmoeting en samenwerkingspunt te zijn. Lees meer


HIGHLIGHTS MEI EN JUNI

25 mei – RAR doet tijdens Talent Op Straat mee aan de CULTURE WALK. Check het volledige programma op de website   www.cultuurinnissewaard.nl

Klik hier voor de volledige agenda


Regio Art Rijnmond is gevestigd in het monumentale pand “het Raadhuis” in het historische deel van Spijkenisse aan het Noordeinde 7. Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur én op afspraak.