LIJFELIJK VAN 29 APRIL T/M 10 JUNI MET JAN PIETERS, NANCY KROON, BERT PENNING EN FRIEDIE KLOEN

Van 29 april t/m 10 juni is bij Regio Art Rijnmond de expositie LIJFELIJK te zien met werk van Jan Pieters, Nancy Kroon, Bert Penning en Friedie Kloen.

Jan Pieters volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, afdeling tekenen, schilderen en vrije grafiek. Zijn schilderijen ontstaan aan de hand van schetsjes die naar de natuur zijn gemaakt. De laatste tijd maakt hij ook  beelden, liefst van hout. Voor die beelden haalt Jan zijn inspiratie uit dingen die hij meestal in een flits, vanuit een ooghoek of op dromerige momenten in zijn omgeving ziet. Dat kunnen vormen in de natuur zijn of in het dagelijks leven. Soms vormt een eerder gemaakt schilderij de inspiratie voor een beeld. Vaak vormt een beeld weer een inspiratiebron voor tekeningen en/of schilderijen. Zijn werk bevat geen andere boodschap dan wat er te zien is. Pieters maakt schilderijen die hij  mooi genoeg vindt om aan de muur te  En als ik hij ze mooi vindt, zijn er vast meer mensen die ze mooi vinden. Voor de beelden geldt hetzelfde. Aanvankelijk had hij het landschap als thema. Later is hij over gegaan op paarden en vrouwelijke naakten als thema. Hoewel, een thema er ook is om van af te wijken…

Nancy Kroon volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag. In haar werk staat de mens centraal. Gevoed door literatuur (waarbij een belangrijke bron de Griekse mythologie is) verwerkt zij haar verhalen waarin (oer)gevoelens en de tragiek in het leven een grote rol spelen. Melancholie, schoonheid,  harmonie, beweging, troost, eenzaamheid, liefde, kracht:  zijn onderwerpen die Nancy in haar werk wil laten zien. “Alles in de wereld verandert constant maar deze universele gevoelens zijn altijd aanwezig in het menselijk bestaan” Met het Griekse woord ‘Antropomorfos’, waar de woorden ‘mens’ (ánthropos) en ‘uiterlijke vorm’ (morphe) in verweven zijn, voelt zij zich in haar werk verbonden. De werken van Nancy Kroon n zijn te koop en te huur.

Bert Penning is gefascineerd door de manier waarop vorm verstild in een beeld toch een beweging kan suggereren. Beeldhouwen in steen blijft voor hem steeds weer een grote uitdaging omdat hij werkt met materiaal dat miljoenen jaren oud is en door onvoorstelbare natuurkrachten zijn structuur, kleur en adering gekregen heeft. Bert vindt het daarom boeiend met respect voor het proces, om daar waar het mogelijk is een deel van de steen onbewerkt te laten en als contrast het ruwe, oorspronkelijke materiaal te kunnen tonen. Een groot aantal van zijn beelden hebben een stift als standpunt, hierdoor is het heel eenvoudig om het beeld op zijn sokkel te draaien. Zo biedt hij de kijker de kans om vanuit een vast gezichtspunt het beeld telkens van een andere zijde te bekijken, zodat men nooit uitgekeken raakt. “Een abstract beeld heeft immers geen duidelijke voor- en achterzijde, elk gezichtspunt laat iets anders zien.”

Voor Friedie Kloen is hout sedert haar studie aan de Academie voor Beeldende vorming haar favoriete materiaal. “Hout inspireert altijd. Hout is nooit hetzelfde door zijn grilligheid van de nervenstructuur, door de weersinvloeden die de groei hebben bepaald. ” De figuratieve beelden van het verleden, hebben in het werk van Friedie plaats gemaakt voor meer abstracte vormen. In het begin uitgaande van de vormen en structuren van het hout zelf, momenteel van het idee en achtergrond (eikenbladeren van eikenhout). De rode draad is in haar werk is dat zij naast beeldhouwen, de kijker wil stimuleren creatief en ontdekkend bezig te zijn. Naast beeldhouwer is Friedie vakleraar handvaardigheid.