ONLY HUMAN VAN 29 APRIL T/M 10 JUNI MET JAN PIETERS, NANCY KROON, BERT PENNING EN FRIEDIE KLOEN

Van 29 april t/m 10 juni is bij Regio Art Rijnmond de expositie ONLY HUMAN te zien met werk van Jan Pieters, Nancy Kroon, Bert Penning en Friedie Kloen.

Deze expositie heeft als uitgangspunt het menselijk lichaam en toont zowel 2-dimensionaal als 3-dimensionaal werk.

Bij Nancy Kroon is dat vanuit de literatuur (waarbij een belangrijke bron de Griekse mythologie is) Zij verwerkt verhalen waarin (oer)gevoelens en de tragiek in het leven een grote rol spelen. Melancholie, schoonheid, harmonie, beweging, troost, eenzaamheid, liefde en kracht zijn onderwerpen die zij in het werk wil laten zien. “Alles in de wereld verandert constant maar deze universele gevoelens zijn altijd aanwezig in het menselijk bestaan”, volgens Nancy. Met het Griekse woord ‘Antropomorfos’, waar de woorden ‘mens’ (ánthropos) en ‘uiterlijke vorm’ (morphe) in verweven zijn, voelt zij zich in haar werk verbonden.

Het werk van Jan Pieters gaat vooral over vorm en kleur, nu ook in zijn naakten. De composities zijn ontstaan naar aanleiding van schetsen naar een vluchtige blik op de realiteit. Jan exposeert nu zijn laatste werk dat vooral bestaat uit de verbeelding van vrouwelijke modellen.

Beeldhouwer Friedie Kloen kennen we van haar beelden in het voor haar favoriete materiaal hout. Bij het vormgeven laat zij zich leiden door de vorm, de structuur, de geur en de kleur van houten stammen en takken. De wisselwerking tussen de fysieke inspanning van hakken, vijlen en schuren en het hout is voor haar wat boeit. “Je weet nooit hoe het uiteindelijke beeld er uit gaat zien”.

Bert Penning toont het vrouwenlichaam in steen. In zijn getoonde serie vrouwfiguren heeft Bert zich ook laten inspireren door beelden uit de oudheid. Het eeuwen oude materiaal dat door oerkrachten is gevormd wat betreft de structuur van de steen, de kleur en de lijnen vindt hij boeiend. Delen van het beeld laat Bert ruw en onbewerkt uit respect voor het ontstaan van het materiaal en om de oorspronkelijke verschijningsvorm te tonen. Daarnaast zoekt Bert naar contrasten door het ruwe materiaal ook deels te polijsten tot hoogglanzende beelden en door ronde vloeiende vormen te combineren met een strakke scherpe belijning. “Vormen kunnen verschillen van elkaar en toch elkaar versterken, de een kan niet (be)staan zonder de ander, ze gaan een interactie met elkaar aan”

In de serie “Ode aan de vrouw “, die te zien is, wordt het contrast gevormd door de verschillende materialen en door de manier van maken, Carrara marmer versus brons, en door de vormgeving. Het bronzen gedeelte van de beelden is een afgietsel van een echt lichaam en daardoor zeer realistisch. Het contrasteert met het geabstraheerde lichaam uit marmer gehouwen. De vormentaal van Bert is in de serie ook te herkennen in het contrast door verschillende bewerkingen tussen het gewaad en het lichaam.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 29 april door Petra Adema-Nienhuis. Petra richtte samen met haar man Willem Adema, in de vorige eeuw Stichting het Oude Raedhuys op die aan het Noordeinde een galerie en cursuszolder bevatte. In de bloeiperiode gaven vele kunstenaars daar cursussen aan evenzovele cursisten. Midden jaren negentig stond het echtpaar Adema aan de wieg van onze kunstenaarsvereniging. Na vele jaren de kunst in Spijkenisse te hebben bevorderd vertrokken ze naar elders in den lande en de laatste jaren woont Petra in Vaassen waar ze een KunstKamer in stand houdt.

Voor een impressie van de expositie hieronder wat afbeeldingen..