John de Vos

Opleiding:

Academie Rotterdam 1982-1987

Kunstvorm(en):

Beeldfoto's, LandArt, Enviromentprojecten, objecten, fotografie

Materiaal:

2e kans materialen

Bijzonderheden:

Objects Trouvé

Dat is de Franse benaming van wat John de Vos allemaal bij de vuilnisbakken weghaalt en in kunstwerken verwerkt. John is een volbloed natuurmens slash materie kunstenaar. Ook in een stedelijke omgeving graaft hij zich een weg door de materie. Wat mensen weggooien!

Als hij niet in de natuur is of niet onmiddelijk in zijn nabijheid heeft verbergt hij zijn werk in "kijkdozen". Ook hier confrontaties van elementen uit verschillende werelden. Dan maar alles zelf scheppen, moet hij dan denken, maar op zijn favoriete eiland Texel gaat hij echt los. Is er natuur dan maakt John daar graag gebruik van.

Op het strand wandelen doet hij vaak met de handen, die hij laat lopen, want aan de riem hangt zijn camera. Maar John heeft altijd een plan. Zijn handen heeft hij vol met een of meerdere 'object trouvé' die hij ingraaft of opstelt zodat er een soms bizarre confrontatie plaatsvindt met de natuurlijke omgeving. Schepsels uit de vensterbank krijgen op de vloedlijn een compleet andere betekenis. Als hij langer in de natuur is confronteert hij ook soorten natuur met elkaar. Een mooi voorbeeld vind ik die paardenbloemen op hoge stelen. Op het eerste gezichtlijkt er niets bijzonders aan de hand. De kunstwerken zelf gaan verloren, meestal heeft alleen John zelf de installatie in het echt gezien. Met zijn camera kiest hij het moment en de kijkhoek waar wij het mee moeten doen. Gelukkig kan John goed fotograferen.

-Albert Kramer

Werken in de kunstuitleen

No data was found