OPEN MONUMENTENDAG 2023

LEVEND ERFGOED
HET VOORMALIGE RAADHUIS EN CACHOT AAN HET NOORDEINDE 7
 

Tijdens de Open Monumenten Dag op 9 september en 10 september 2023 opent RAR haar deuren met de expositie Salon #11. Meedoen aan OMD doen we met recht want het oude Raadhuis is een opvallend bescheiden monumentaal pand. Het Raadhuis is sedert 1992 geadopteerd door een gezelschap van kunstenaars en wordt daarin ondersteunt door subsidient Gemeente Nissewaard.  Regelmatig exposeren RAR kunstenaars er als vereniging van Regio Art Rijnmond dat hierbij wordt ondersteund door een vijfkoppig bestuur, enthousiaste en betrokken vrijwilligers en twee vaste medewerkers.   

Het voormalige dorps gemeentehuis kenmerkt zich door de vorm van een eenlaags gebouw met een prachtige  zolderverdieping onder een schilddak en bijzonder door de gevelopbouw van het witte pand dat verwijst naar het Hollands classicisme en wordt afgesloten door een gestucte horizontale sierlijst. Ook fraai is het vlakke gedeelte van de lijst waar staat vermeld ‘18 GEMEENTEHUIS 86’. Aan de dakrand zijn ornamenten geplaatst die verwijzen naar de Gotiek. De ruimte die er was tussen de huizen is dichtgemaakt en dient nu als onderdeel van de galerie waar de kunstenaars behalve exposities ook workshops en andere activiteiten organiseren zoals het Kunstcafe.  Open de volledige pagina