thema 2023 "levend erfgoed"

HET VOORMALIGE RAADHUIS EN CACHOT AAN HET NOORDEINDE 7 

Tijdens de Open Monumenten Dag op 9 september en 10 september opent RAR haar deuren en met recht want het oude Raadhuis is een opvallend bescheiden monumentaal pand. Het Raadhuis is sedert 1992 geadopteerd door een gezelschap van kunstenaars en wordt daarin ondersteunt door subsidient Gemeente Nissewaard.  Regelmatig exposeren RAR kunstenaars er als vereniging van Regio Art Rijnmond dat hierbij wordt ondersteund door een vijfkoppig bestuur, enthousiaste en betrokken vrijwilligers en twee vaste medewerkers.   

Het voormalige dorps gemeentehuis kenmerkt zich door de vorm van een eenlaags gebouw met een prachtige  zolderverdieping onder een schilddak en bijzonder door de gevelopbouw van het witte pand dat verwijst naar het Hollands classicisme en wordt afgesloten door een gestucte horizontale sierlijst. Ook fraai is het vlakke gedeelte van de lijst waar staat vermeld ‘18 GEMEENTEHUIS 86’. Aan de dakrand zijn ornamenten geplaatst die verwijzen naar de Gotiek. De ruimte die er was tussen de huizen is dichtgemaakt en dient nu als onderdeel van de galerie waar de kunstenaars behalve exposities ook workshops en andere activiteiten organiseren zoals het Kunstcafe.  

RAADKAMER DER GEMEENTE 
Het gemeentehuis is in 1886 gebouwd op de plek waar zich tot dat jaar de dorpsschool met de ‘raadkamer der gemeente’ bevond. Het is een mooi voorbeeld van een dorps gemeentehuis met een sobere neoclassicistische uitstraling, gesitueerd op een toen redelijk centrale positie aan de dijk vlak bij de bocht waar Noordeinde overgaat in Voorstraat. 

Spijkenisse kan trots zijn op  het fraaie gebouw met zijn gevel dat de omvang van het Spijkenisse uit het laatste kwart van de negentiende eeuw reflecteert; een klein dorp, overwegend agrarisch met zijn op het water gerichte economie. Het geeft ook een goede indruk van de architectuur van het openbaar bestuur omstreeks 1886.

HET CACHOT 

Kunstenaar RAR lid Sasha Zuidam aan het werk in het Cachot

Achter de ruimte van het  voormalige gemeentehuis.  staat een klein eenlaags gebouwtje onder een zadeldak, Het cachot, oftewel de voormalige gevangenis van Spijkenisse. Het is een bakstenen gebouwtje met twee cellen en een ‘wachtruimte’ voor destijds de veldwachter. Tegenwoordig worden er exposities gehouden en werken de kunstenaars er in residence. In de voorgevel bevindt zich een houten deur met een rondboog en aan weerszijden een klein vierkant venster met telkens twee tralies.  De medewerkers van Regio Art Rijnmond kunnen er bijzondere verhalen over vertellen. Je bent dan ook van harte welkom.

Spijkenisse was in het verleden blijkbaar een dorp zonder veel criminelen, want de lokale stadsgevangenis het Cachot had slechts 2 cellen. Wist je overigens dat dit voormalige gemeentehuis ook dienst deed als woning voor de veldwachter?

Het voormalige Raadhuis en het cachot is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak.  Regio Art Rijnmond opent Open Monumentendag op 9 september met de Exposite Salon # 11.

Foto Anne Vegter | Fotografie Rosa van Ederen.

Over ons

Regio Art Rijnmond is een vereniging voor professionele kunstenaars op het gebied van beeldende kunst. Het doel van de vereniging is voor elkaar een plaats van ontmoeting en samenwerkingspunt te zijn.

NIEUWSBRIEF

BERICHTEN

RAR-lid Angy Scholten deelnemer Kunst en Monumentenroute Moerdijk..
Angy Scholten doet de eerste twee weken van september mee met de Kunst en Monumentenroute 2023. Angy laat dan nieuw werk zien in de Pulphal in Zevenbergen..Lees verder..

“Het evangelie zit in al mijn kunst”
RAR-lid Foke Stribos:  Interview in EILANDEN-NIEUWS 16 juni ‘23. Lees  verder

Exposeren met of zonder titel?
RAR-Lid John de Vos vindt daar iets van en stuurde ons het opiniestuk  Zonder titel