EXPO NU TE ZIEN | QUICK EYE OF THE BEHOLDER

EXPO| Kunstenaar Angela Scholten organiseert al vier jaar naaktmodel avonden met kunstenaars en tekenaars uit Voorne Putten en omgeving, waarvan de laatste twee jaar in de RAR aan het Noordeinde. Elke deelnemer kiest daarbij zijn eigen materiaal/techniek, formaat en visie om hier onderzoekend en met plezier aan te werken. Menselijk naakt tekenen komt voor in alle culturen. Met name ook direct in onze Europese kunst en cultuur. Van de Egyptische naar de Griekse en Romeinse cultuur. Later de Renaissance opnieuw en ook in de Barok en het Neo-Classicisme. In de 20e eeuw volop in de kunst van het expressionisme en de Pop-Art. Het mystieke van het naakte menselijk lichaam heeft zelfs geleid tot hun evenbeeld in de godenwereld. 

Initiatiefnemer Jan van Onselen sprak Marleen van Arendonk, (samensteller van onze exposities) vorig jaar zomer en gaf haar de voorzet om hier eens een expositie over te organiseren “Er ontstond bijzonder werk op de zolder van RAR met de verschillende zienswijzen, hoe om te gaan met de aanschouwing en de techniek van vormgeven. Het was inspirerend om elke  kunstenaar/deelnemer bezig te zien vanuit de eigen techniek en stijl van vormgeven”.

Inmiddels is initiatiefnemer Jan van Onselen, samen met deelnemers en RAR-leden Angela Scholten, Bram van Baalen en Foke Stribos,  gestart met de voorbereidingen en het regelen van alles wat er bij zo een expositie komt kijken. “Het wordt een mooie expositie. De technieken variëren van houtskool/potlood/aquarel/acrylverf/pastelkrijt/viltstift/digitale technieken/combinaties van technieken. De stijlen variëren van realistisch/kubistisch/expressief/lineair/vanuit de vlek/blow-up/totaalbeeld/etc”.

Zowel Angela, Foke en Jan hebben tijdens hun opleiding aan de kunstacademie jarenlang naaktmodel tekenen als studie onderwerp gehad. Allereerst om de anatomie te leren van de mens in diverse houdingen en beweging. “Het leert je vormen om een eigen stijl te ontwikkelen, de snelle poses dagen je uit om directe keuzes en oplossingen te maken”. Of zoals Foke Stribos  toelicht; “Korte standen vragen om directe snelle schetsen met onverwachtse en spannende resultaten”. “Deze authentieke en vaak expressieve schetsen komen binnen bij de beschouwer” Het naakte menselijk lichaam tekenen is elke keer opnieuw spannend en ontspannend. Altijd uitdagend en verrassend”. “De bezoeker moet vooral genieten en zich verbazen over de veelzijdigheid in vorm/stijl en techniek en energie van de makers”. Voor meer informatie: QUICK EYE OF THE BEHOLDER VAN 16 MAART T/M 27 APRIL 2024